Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı

Tıbbi ve aromatik bitkiler içerikli ürünler insanoğlu tarafından bütün dünyada kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kayıtlarına göre, Afrika ülkelerinde yaşayan insanların yaklaşık %80’i, hastalıklarının tedavisinde tıbbi bitkilerden faydalanmaktadır. Sentetik ilaçların geliştirilmesinde görülen muazzam ilerlemelere rağmen, modern ilaçların yaklaşık %25’i bitkilerden elde edilmektedir. Günümüzde doğal ilaçlara olan ilgi giderek artış göstermektedir.

Türkiye sağlık ürünleri, gıda, baharat ve koku sektöründe oldukça çok kullanılan zengin tıbbi ve aromatik bitki kaynaklarına sahiptir. Ülkemizde % 30’u endemik olan 10.000’in üzerinde tür, doğal olarak yetişmektedir. Bu zenginliğimize rağmen ilaç sanayimiz, sağlık ürünlerinin %70’ini ihraç etmektedir. Ayrıca ülkemiz, bitkisel ilaçların kullanımında zengin bir mirasa sahiptir. Özellikle kırsal alanda pek çok bitki halk ilacı olarak kullanılmaktadır. Bu programın temel amacı, öğrencilere gen kaynaklarının korunmasını ve bunların tarla bitkileri olarak kültüre alınmasını öğretmektir. Diğer yandan, ilaç endüstrisi için bu bitkilerin özelliklerinin ve etkili maddelerinin belirlenmesi; bu bitkilere tedavi gücünü veren etkili maddelerin artırma çalışmalarının yapılması da amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrenciler, bulundukları bölgelerde arazi uygulamaları yaparak edindikleri teorik bilgilerini kullanma fırsatı bulmaktadır. Bitkileri, morfolojik özelliklerine göre tanıyan ve özelliklerini belirleyen öğrenciler doğadan toplamayı öğrenmektedir. Bu alanda artan istihdam talebinin karşılanması amacıyla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Köyceğiz Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Tıbbi ve aromatik bitkiler Programı kurulmuş olup, 2010-2011 eğitim ve öğretim döneminde faaliyete geçmiştir.

Mezun olan öğrencilerimiz; Tıbbi-Aromatik bitki ihraç eden firmalar, baharat bitkileri üreten ve ihraç eden firmalar, Baharat bitkileri işleyen ve yurtiçi-yurtdışına pazarlayan firmalar, ilaç, kozmetik ürünleri, bazı temizlik ürünleri imal eden firmalar, büyük şehirler ve turistik bölgeler başta olmak üzere tıbbi bitki ve drog satışı yapılan özel iş yerleri, Sağlık amaçlı faaliyet gösteren bazı büyük otellerde ve bazı güzellik merkezlerinde iş imkânı bulabilmektedir.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programından mezun olan öğrenciler ÖSYM tarafından yapılan DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile üniversitelerin Ziraat Fakültelerinin Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri ve Bitki Koruma Bölümlerinde lisans eğitimlerine devam edebilmektedirler.

Doküman Arşivi