Bitki Koruma Programı
Ülkemizde ve özellikle yöremizde iklim koşullarının zararlı ve hastalık gelişimine ve çeşitliliğine son derece uygun olması nedeniyle tarımsal üretimde Bitki Koruma önemli bir yer tutmaktadır. Son yıllarda tarımsal üretimde özellikle Bitki Koruma Programı mezunlarına olan ihtiyaç oldukça artmıştır. Yurtdışına ihraç edilen ürünlerde sorun olan “Pestisit Kalıntısı” ile karşılaşmamak için birçok üretici “Bitki Koruma” mezunu “Ziraat Mühendisi/Tekniker” ile çalışmak istemektedir. Bitki Koruma Programında önlisans seviyesinde tekniker olarak yetiştirilecek öğrenciler kamu ve özel tarım sektörünün teknik eleman gereksinimini karşılayabilecek, organik ve geleneksel bitkisel üretimde ve depolanmış ürünlerde bitki hastalık ve zararlılarından kaynaklanan sorunların çözümüne katkıda bulunmaları sağlanabilecektir.
Bitki Koruma önlisans programında; tarım ürünlerindeki hastalık, zararlı ve yabancı otların tanılanması, biyolojik ve ekolojik özelliklerinin belirlenmesi, bunların bitkilerle ve birbirleriyle olan ilişkileri yanında bu etmenler ile kültürel, fiziksel, mekanik, yasal, biyoteknik, kimyasal, biyolojik ve entegre mücadele yöntemleri konularında eğitim vererek kamu ve özel tarım sektörünün ara eleman gereksinimini karşılamak amaçlanmaktadır. Bitki Koruma Programı’nda; temel meslek derslerinin yanı sıra, bilgisayar kullanma becerisine sahip, yeterli teorik bilgiye ve bu bilgiyi uygulama yeteneğine sahip, karşılaştığı problemleri çözebilen, bu mesleği benimseyen öğrencilerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Bitki Koruma Programı mezunları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığına bağlı kuruluşlarda, zirai ilaç ve tohum firmalarında, tarımsal danışmanlık şirketlerinde, ilaçlama şirketleri ile zirai ilaç bayilerinde, hastalık ve zararlılardan ari bitki materyali üretimi ve son yıllarda önem kazanan organik tarım işletmelerinde iş olanağı bulabilmektedirler. Bitki koruma teknikerliği, insanların sürekli ihtiyaç duyduğu ürünlerin yetiştirilmesi aşamalarında her zaman gereksinim duyulan bir meslektir.
Bitki Koruma Programını başarı ile bitiren öğrenciler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Orman Mühendisliği ve Tarla Bitkileri” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Lisans programını başarı ile bitiren öğrenciler “Ziraat Mühendisi” ve “Orman Mühendisi” ünvanlarını almaktadırlar.
Puan Türü: TYT
Kontenjan: 30
En düşük puan: 268,751
En yüksek puan: 373,979
TELEGRAM
Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
https://t.me/joinchat/gUcwT3AKFUsyZjc0
SOSYAL MEDYA LİNKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ