Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı
Tıbbi ve aromatik bitkiler içerikli ürünler insanoğlu tarafından bütün dünyada kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kayıtlarına göre, Afrika ülkelerinde yaşayan insanların yaklaşık %80’i, hastalıklarının tedavisinde tıbbi bitkilerden faydalanmaktadır. Sentetik ilaçların geliştirilmesinde görülen muazzam ilerlemelere rağmen, modern ilaçların yaklaşık %25’i bitkilerden elde edilmektedir. Günümüzde doğal ilaçlara olan ilgi giderek artış göstermektedir. 


 
       
Türkiye sağlık ürünleri, gıda, baharat ve koku sektöründe oldukça çok kullanılan zengin tıbbi ve aromatik bitki kaynaklarına sahiptir. Ülkemizde % 30’u endemik olan 10.000’in üzerinde tür, doğal olarak yetişmektedir. Bu zenginliğimize rağmen ilaç sanayimiz, sağlık ürünlerinin %70’ini ithal edilmektedir. Ayrıca ülkemiz, bitkisel ilaçların kullanımında zengin bir mirasa sahiptir. Özellikle kırsal alanda pek çok bitki halk ilacı olarak kullanılmaktadır.




Programın Amacı
Bu programın temel amacı, öğrencilere gen kaynaklarının korunmasını ve bunların tarla bitkileri olarak kültüre alınmasını öğretmektir. Diğer yandan, ilaç endüstrisi için bu bitkilerin özelliklerinin ve etkili maddelerinin belirlenmesi; bu bitkilere tedavi gücünü veren etkili maddelerin artırma çalışmalarının yapılması da amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrenciler, bulundukları bölgelerde arazi uygulamaları yaparak edindikleri teorik bilgilerini kullanma fırsatı bulmaktadır. Bitkileri, morfolojik özelliklerine göre tanıyan ve özelliklerini belirleyen öğrenciler doğadan toplamayı öğrenmektedir. Bu alanda artan istihdam talebinin karşılanması amacıyla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Köyceğiz Meslek Yüksekokulu bünyesinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı kurulmuş olup, 2010-2011 eğitim ve öğretim döneminde faaliyete geçmiştir.



İş İmkânları
Mezun olan öğrencilerimiz; Tıbbi-Aromatik bitki ihraç eden firmalar, baharat bitkileri üreten ve ihraç eden firmalar, Baharat bitkileri işleyen ve yurtiçi-yurtdışına pazarlayan firmalar, ilaç, kozmetik ürünleri, bazı temizlik ürünleri imal eden firmalar, büyük şehirler ve turistik bölgeler başta olmak üzere tıbbi bitki ve drog satışı yapılan özel iş yerleri, Sağlık amaçlı faaliyet gösteren bazı büyük otellerde ve bazı güzellik merkezlerinde iş imkânı bulabilmektedir.

Staj İmkânları
- Botanik Bahçeleri,
- İlaç ve Kozmetik İşletmeleri veya Laboratuvarları
-Tıbbi-Aromatik Bitkiler Alanında Yetiştiricilik Yapan İşletmeler,
- Tıbbi Aromatik Bitkileri İşleyen Tesisler,
- Aktarlar
- Belediyelere Ait Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezleri,
- Devlet veya Özel Hastanelerin İlgili Laboratuvarları ve Eczaneler
- Fide ve Fidan Üretimi Yapan İşletmeler,
- Üniversitelere Bağlı Araştırma ve Uygulama Alanları,
- Tarım ve Orman Bakanlığı’na Bağlı Araştırma Enstitülerinde staj yapabilirler.


Barınma
Öğrencilerimizin barınma ihtiyaçları için Köyceğiz'de çok sayıda kiralık apart ve daire mevcuttur.

Sosyo-kültürel alanlar
Okulumuzun kantini öğrencilerimizin hizmetindedir. 




Dikey Geçiş Bilgileri
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı'ndan mezun olan öğrenciler ÖSYM tarafından yapılan DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile üniversitelerin Ziraat Fakültelerinin Bahçe Bitkileri, Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Tarla Bitkileri ve Bitki Koruma Bölümleri ile Fen Fakültelerinin Kimya Bölümüne geçiş yapabilirler. Dikey geçiş yapan öğrenciler mezuniyet sonrası “Ziraat Mühendisi” ve “Kimyager” ünvanı alırlar.

Bilimsel Araştırmalar
2024 yılı itibari ile programımızda; 8 adet SCI, 1 adet uluslararası ve 3 adet TR DİZİN tarafından taranan dergilerde yayınlanmış makale
 
Proje Bilgileri
2024 yılı itibari ile programımızda yer alan Öğretim elemanlarımız; devam eden/tamamlanmış 6 adet TÜBİTAK 1001 projesinde araştırmacı, 1 adet TÜBİTAK 1002 projesinde araştırmacı, 1 adet BAP projesinde yürütücü, 2 adet BAP projesinde yürütücü, 2 adet BAP projesinde araştırmacı olarak görev almaktadırlar.


2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Mezunları